Tort kanapkowy - początek lata w Szwecji

Tort kanapkowy - poczÄ…tek lata w Szwecji

Tort kanapkowy - poczÄ…tek lata w Szwecji
autorem artykułu jest Maria Romanowska

Przepis na chlebek:
1 sztuka pieczona w tortownicy 21 cm.

Składniki:
25 g drożdży
4 dl mleka
1,5 szklanki mleka (4 dl)
1 łyżka oleju lub rozpuszczonej margaryny
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4,5 szklanki mÄ…ki (11 dl)

1. Rozkruszyć drożdże w misce.
2. Zagrzać mleko z olejem do 36 stopni. Rozrobić z drożdżami. Dodać sól i cukier.
3. Wyrobić ciasto: ręcznie lub w robocie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrobić szybko i włożyć do tortownicy (zajmuje połowę objętości). Można jeszcze potrzymać ze 20 minut, ale ja najczęściej od razu piekę, bo wszyscy w domu czekają na produkt końcowy.
5. Piec koło 30-40 minut w temperaturze około 200 stopni.
6. Wyjąć, wystudzić i pokroić na 3-4 warstwy, jak zwykły tort. Aha! Jeszcze ważna rzecz: można odkroić twarde części z góry bochenka i z boków.

A teraz (albo w czasie pieczenia chlebka) przystępujemy do przyrządzania farszów do przełożenia chleba. Najpierw jednak dobrze jest zmieszać kilka łyżek majonezu z taką samą ilością łyżek śmietany 18 proc.
Do tortu na zdjęciu przyrządziłam dwa proste i szybkie farsze:

1. Kilka suszonych pomidorów pokroić w drobne kawaÅ‚eczki. Dodać ¾ szklanki gÄ™stej Å›mietany. Przyprawić pieprzem, bazyliÄ…, solÄ… i dodać dwie Å‚yżki przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać.
2. 200 g szynki pokroić w kawałeczki. Dodać pokrojone drobno cztery plastry ananasa oraz pół ogórka. Wszystko wymieszać z 2/3 szklanki majonezu.

Przybrać tort według własnych pomysłów lub cudzych.


--
Szwecja i język szwedzki

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Zobacz takze:
Pozycjonowanie - 3 rodzaje - long tail, regionalnie, ok
6 pomysłów na wykorzystanie wielokrotnych autoresponder
Wyszukiwanie mp3
Sofizmaty dotyczące OFE czyli nieśmiertelny mit o "tani
komunikacja bez przemocy